'Taken' To Irbid

Salam

Alhamdulillah.. Baru tadi selesai program tiga serangkai kerjasama JKK KK, JKK PMK, JKK PR. Mula pukul 6.30 petang tadi dengan tayangan filem Taken. Saya pernah buat review kecil di sini. Mulanya agak risau kurang sambutan. Tapi saya terdatang sedikit lambat sebab ada urusan lain sedikit tadi. Bila sampai, aikk dah penuh ruang??!! Menyelit pun menyelitlah... Tapi kesian juga pada yang terdatang lambat. Sudahnya ada yang menonton tepi pintu sahaja. Ampun ye. Nanti kita cari panggung wayang yang lebih lebar dan luas.

Waktu awal terima cadangan tayangan filem Taken, terfikir-fikir boleh ke masukkan? Filem tu kekurangan sudut sahsiah sikit walalupun sangan sarat dan padat dengan sudut thaqafah safar mar'ah ( Ilmu Mengembara ). Tapi tak mengapalah, kita cuba kelainan sedikit. Belum cuba belum tahu kan? Tambahan, aksi filem cerita ini sangat banyak untuk penggemar cerita thriller. Harapnya belum tahap 18SG kot untuk adik-adik sekelian. Hehe..

Bila tamat tayangan, saya dapat konklusikan bahawa tayangan malam ni sangat-sangat berjaya. Alhamdulillah, syukur yang teramat-amat pada Allah. Sambutan yang sangat memberangsangkan sudah cukup melegakan, ditambah dengan output-output yang saya lihat sudah dapat ditangkap oleh hadirin mengenai kepentingan Safar Mar'ah yang kami tekankan selama ini pun nampaknya makin jelas. Tapi sayang sikit sebab ada yang tak dapat hadir sebab exam nak dekat. Ma'alisy. Harap yang datang boleh kasi input pada mereka. InsyaAllah, mana yang boleh diperbaiki, kita upgrade lagi di masa akan datang.

Antara kesimpulan mereka daripada cerita Taken:
1. Jangan berani overdose bila nak mengembara, terutama kalau tiada muraqib
2. Jangan terlampau cepat ramah dan percaya pada orang
3. Jangan bohong mak ayah bila nak keluar
4. Jangan pakai pakaian menjolok mata bila keluar( wallahi, yang ni memang tak terfikir pun boleh masuk konsep keselamatan berdasarkan filem Taken. Alhamdulillah ada yang perasan..)
5. Jangan beri kebebasan melampau pada anak-anak
6. Jangan cepat gelabah bila kena masalah
7. Barulah tahu kenapa MPPM tak habis-habis sebut isu Safar Mar'ah ni....

Done! Lega boleh masuk semua aspek KK, PMK dan PR. Tiga dalam satu. Baguslah! Takdelah teruk sangat cerita ni. Habis tayangan Taken, kita ada buat tayangan pengenalan semula PMK. PMK ada projek terbaru fasa ini. Mereka mahu tubuhkan "Pasukan Pelombong" untuk cari "permata" yang tersorok di daerah Irbid. Apa sebenarnya pasukan tu, kenalah tunggu sampai dah dirasmikan nanti baru boleh hebahkan. ^_^ Tak sabar rasanya nak gali lombong. Kaya den nanti..

Dan yang terakhir ada segmen Demo Pertahanan Diri. Lapang dada bila tuntutan lama dah selesai. Demo ni mungkin baru untuk senior dan revision untuk junior. Tak apalah, yang penting kita tahu apa yang nak buat bila kena keadaan macam tu. Syukran jazilan yang tak terhingga pada bidan terjun yang sanggup beraksi di hadapan. You're my heroin! (^_^)Y Lain kali, boleh isi borang lagi ya...

Malam ni hanya sempat menatap sekeping slaidat Patho tentang maksud Anemia sahaja. Itu pun sebelum bacaan terganggu dek keterkejutan penonton kat panggung wayang al-Muhsinin tadi sebelum diri sendiri hanyut dilambung tachycardia melihat aksi bapa cari anak di skrin tv. Memang tak jalan. Esoklah mahu sambung sebab malam ni sudah terlampau penat. Baru selesai habis mengulit "luahan-luahan majnun di celah aksara bukan untuk laila" yang diserahkan panel pengarah. Kepala dah terumbang-ambing. Esok hanya ada sepagi hingga sepetang sebelum datang menjenguk program Maulud Nabi yang seterusnya. Nak study!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nota A : Kempen Ganda Selawat dan Ihya Sunnah sedang rancak berjalan. Jom-jom !!!

Nota B : Amanat kakak kepada cikgu adik di Intec sudah diterima. Siap kamu Asyraf! Haha.. =P

Nota C : Hari ini banyak urusan saya dipermudahkan malah ditambah-tambah baiknya walaupun tanpa dirancang.. Syukur alhamdulillah... syukur alhamdulillahhh...

Nota D : Minggu ni banyak cuti, maknanya kerja rumah dan tak rumah pun banyak. Ngee~ Berkhidmat untuk Allah! Go..go... PERMAI go!

Nota untuk diri sendiri : Exam dah nak dekat ye wahai tuan rumah. Harap maklum!

5 comments

chi am | March 5, 2009 at 6:46 PM

muraqib tu ape ustazah?

Ahmad Saifuddin Amran | March 5, 2009 at 8:04 PM

Sudah pandai pula mengguna kata 'sarat' dan 'mengulit'. Hehe. Tapi 'walalupun sangan' pada perenggan kedua itu apa pula maksudnya? Kurang mengerti kita. Tergeliat lidah hendak menyebutnya.

Ainul Arina Madhiah | March 5, 2009 at 9:24 PM

chi am:
muraqib tu maknanya peneman. Ala2 bodyguard...

senior saifuddin:
perkataan-perkataan tu hanya diguna pakai bila terasa nak pakai je.. hehe.. takleh pakai selalu.. nnti hilang mood.. ^_^ yg lagi satu tu kesilapan teknikal daa..

cik santun.. | March 6, 2009 at 11:29 PM

ye ainul adekku.. sape la pncetus psl pakaian tu.. kui3..
ainul, buat la lg, best sgt tgk cite ramai2.. pling best, bnde tu bese je.. tp sbb sorg jerit, sume nk jerit, wakaka..
best prgrm santai2.. suke2..
ainul, lg satu.. jadilah papa mithali..ahaks2..

Ainul Arina Madhiah | March 9, 2009 at 1:39 AM

kak piqah:

tau..tau.. akak la kan...? hehe.. insyallah, kalau ada yang best, nnti kita tengok sama-sama lagi semua orang.

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images