My beloved Second Family

Salam

Pagi ni saya gelak tak henti-henti sebabnya baru dapat keluarga baru yang sangat gila-gila. Cukup korum cuma takde ayah je. Ada mak, along, angah, achik, alang, dan ucu. Saya pula dapat pangkat adik sebagai adik yang kedua terakhir. Semalam dapat jemputan tapi tertidur pula. Jadi, pagi ni baru rasmi saya sebagai keluarga mereka. (^_^)Y Bestnya!

Cerita pasal keluarga angkat ni, teringat pula keluarga angkat saya sejak kecil. Saya ada satu keluarga angkat yang sangat saya sayang! Macam mana boleh jadi keluarga angkat tu saya tak pasti sangat. Tapi dulu-dulu waktu kecil, bila mak ayah sebenar saya pergi kerja, saya dan adik akan duduk rumah mak angkat saya ni. Depan rumah je pun. Nak kata pengasuh bukan sebab diaorang tuan rumah kami. Tapi kalau tak silap, waktu nak pindah dulu, mak ayah saya dan mak ayah angkat saya setuju tak mahu putuskan hubungan lalu kami pun jadilah macam anak angkat diaorang. *terharu bila mak cerita*

Waktu di Intec dulu, kalau nak lari dari Kolej Cemara, saya lari rumah Mak Ana je la. Dekat je pun. Di Puchong. Kebiasaannya waktu saya pergi tu, semua adik-beradik angkat lain semua tiada. Yela, semua dah ada keluarga sendiri kecuali Abang Kemal yang kerja syif lain. Maka, jadi anak tunggallah saya sebentar. Huhu, seronokk... =P Segan pun ada tapi kalau segan ngada-ngada nanti kena luku dengan Mak Ana dan Abah Din la jawabnya. Yela, diaorang pun dah sunyi kadang-kadang duduk berdua je, bila saya datang maka huru-hara baliklah rumah tu.

Yang tak tahan, ada sekali tu ikut Mak Ana dan Abah Din pegi merewang kenduri jiran. Dalam semua jiran tu, ada sorang dua je yang tahu saya ni siapa sejak saya kecil. Yang lain semua muka-muka baru. Faham-faham je la bila anak mak angkat sendiri yang tak kawin cuma anak lelaki sorang, maka kedatangan saya yang janggal di mata dioarang ni menyebabkan semua orang tersengih-sengih bila nampak saya. Pelik juga mula-mula, sekali bila mula sembang barulah saya tahu yang diaorang semua ingat saya bakal menantu baru mak angkat saya. Tidakk!!!

Dahla Mak Ana tu jenis suka mengusik jiran-jiran dia. Mak Ana dengan muka selambernyer cakap saya bukan menantu dia, saya anak dia. Habis pening makcik-makcik tu bila masa pula Mak Ana beranakkan saya. Saya pula kat sebelah tergelak-gelak habis tengok gelagat makcik-makcik tu semua *malu juga tau sebab dianggap bakal menantu*

Dah lama mengusik barulah jiran lama yang kenal saya buka cerita saya ni siapa. Ingatkan dah reda, rupanya makcik-makcik ni nakal juga nak mengusik suruh Mak Ana nikahkan saya dengan abang angkat saya. Haish, mak cik nih! Sedangkan bakal kakak ipar saya pun saya dah tau, takkan la saya nak potong line. Terasa macam nak nyorok bawah katil pun ada. Apa la makcik makcik nihhh... Nasib baik Mak Ana cool je. Dia cakap menantu mana sama dengan anak. Saya dah jadi anak, mana best jadi menantu pula. Yeaaa! Sayang Mak Ana!!

Dulu malu gak bila Mak Ana buat announcement anak perempuan dia datang kuat-kuat kalau ada kenduri, tapi sekarang dah biasa. Bangga pun ada sebabnya saya ada keluarga angkat yang sangatkan sayangkan saya.Lagipun, Mak Ana ada sorang je anak perempuan betul. Jadinya saya dengan Kak Yan (anak Mak Ana) memang sangat rapat sampai kadang-kadang kalau saya datang rumah, Kak Yan confirm ajak Abang Syah (suami Kak Yan) balik rumah Mak Ana gak sebab nak jumpa saya. Itu pun kalau Abang Syah tak sibuk lah. Yong tu kecil lagi. Rasanya dia tak habis sekolah pun lagi kot. Entah, dah jarang jumpa Yong.

Best juga ada banyak keluarga nih. Kalau nak buat list nak telefon siapa, memang berderet la campur diaorang sekali. Keluarga belah mama dan abah semua kenal keluarga Mak Ana. Tambahan bila adik-beradik angkat saya ramai satu sekolah dengan sepupu saya, jadi makin rapatla kami. Mak Ana selalu gak melawat nenek walaupun kami tak ada. Kiranya dah tak macam orang asing dah pun.

Rindunya pada Mak Ana sekeluarga. Baru minggu lepas sebelum exam saya ada telefon Mak Ana waktu tahu Mama dan Abah nak hantar Mira ke KL. Semua tidur rumah Mak Ana. Wah, jeles nih! Haritu tak berkesempatan tidur sana sebab ada kerja. Asal datang KL, rumah Mak Ana rumah wajib datang. Memang port utama la sebelum rumah yang lain-lain. Hurm, baru-baru Mak Ana tak sihat. Harapnya dah sembuh la sekarang nih. Rindu semua orang! Harapnya, balik kali ni bulan lapan bolehlah datang tidur rumah Mak Ana dan jumpa balik semua orang terutama Amna yang makin tembam tu. Tak sempat jumpa dia waktu balik dulu. Aminnn..

Eh lupa, ada lagi keluarga angkat.. Hurm, kakak angkat ngan adik angkat kat sekolah iaitu Kak E-an ngan Atiqah Syahid. Kak E-an dah ikut jejak mama jadi cikgu! Ala, comel~ Pas tu Anak angkat tokwan merangkap makcik angkat yang cool iaitu kak syida ngan kak apa ye sorang lagi? Aish, lupa nama. (Tok, nama akak lagi satu apa yer?) Pastu sepupu angkat yang gila yang merangkap anak angkat Pakngah iaitu Abang Syed ngan Abang Nizam. Siapa lagi keluarga angkat saya? Siapa terlepas sila kasi tau yer.. Huu, ramainyer keluargaku.. ^_^ Rindunya semua orang~

12 comments

RieNa.YuMi | January 22, 2009 at 11:42 PM

ahai adik ku....along datang menjengah... :)

Ainul Arina Madhiah | January 22, 2009 at 11:50 PM

kak riena:
hai along!!! selamat pagi! along je belum jumpa lagi nih.. yang lain semua dah sembang-sembang... hehe

RieNa.YuMi | January 22, 2009 at 11:55 PM

jumpe?? nak jumpe cam ner nih...balik mesia kite jumpe k... *ngeee*... leh jer sembang2 kat sini...kat plurk...kat ym pun ok jer... *wink*

Fathiyyah | January 22, 2009 at 11:56 PM

ahaaa ainul.sy jeles punya kamu..
sy hanya ada kakak angkat aja masa skola naim dulu

:)

tak sabarnyaaaa nk cabut ke Jordan!!!

Ainul Arina Madhiah | January 23, 2009 at 12:06 AM

kak riena:
kalau jumpa luar, semua dari mak sampai ucu pun ainul tak jumpa lagi akak.. hehe..

fathy:
ei, atiqah tu bukan sedara angkat juga kah? hehe~

fathy, kalau nk kira adik kakak angkat kat sekolah ainul pun ada gak.. lupa plak nak letak jugak. hehe.. meh2 dtang jordan.. ^_^

sakura | January 23, 2009 at 12:46 AM

:)

Ainul Arina Madhiah | January 23, 2009 at 12:55 AM

kak nuha:

hai kak nuha~ senyum tanda apakah ? hehe

chi am | January 23, 2009 at 2:59 AM

kak ainul, saye nak jadi adik angkat akak boleh? wiwiwi ;D

hawa. | January 23, 2009 at 12:13 PM

camne tu ade adik beradik? korang men masak2 eh kat sini? hehe. Leh terangkan sket cmne. Sy budak baru belajar :)

Ainul Arina Madhiah | January 23, 2009 at 12:19 PM

chi am:

alamak, usia anda sudah terlebih had la... tak qualified jadi adik dah.. =)

hawa:

hawa tanya yang mana satu nih? yang baru ke yang sejak kecik ke yang adik-beradik last2 tu?

yang baru : masak-masak ke? tak kot.. Ntah, tetiba je diaorang kasi idea. hehe.. Merapatkan silaturrahim kot. =P

Yang lama: diaorang jaga saya waktu mak ayah pergi kerja

Yang lain : mostly sebab program. Contohnya program rakan muda.

Izzah Marzuki | January 23, 2009 at 5:08 PM

salam adik! saja jengah ke sini.. tengok tajuk pun macam ade kena-mengena jer.. hehe.. nanti kita sembang lagi ye insyaAllah! =)

Ainul Arina Madhiah | January 24, 2009 at 11:47 PM

kak izz:

ai kak izz, selamat datang.. ^_^

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images