Syndrom Takut Pentas

Salam

Haritu ada orang marah-marah manja sebab saya terima tawaran jadi SKD (Skuad Khas Debat).Kata orang tu, saya sepatutnya masuk jadi pendebat, bukannya jadi suruhanjaya debat.Hehe.. Saya dah pencenla akak. Malu pun ada. Dah berkarat dah skill debat-debat nih. Saya kasi can orang lainlah yer.. =P Tengoklah nanti macam mana.

Cakap pasal dah malu nak berdebat, teringat dulu masa mula-mula belajar naik pentas waktu sekolah rendah. Pertandingan apa ya dulu mula-mula? Bercerita kot.Malu yang amat sangat sampai terasa macam nak menangis je kat atas tu. Daripada dah hafal skrip terus hilang blur macam tu jer.

Lepas tu, entah macam mana ada sekali tu waktu nak bertanding kat sekolah, kebetulan waktu tu cermin mata saya terpatah. Jadi datanglah bertanding tanpa cermin mata. Bila naik atas pentas tu, memang kabur sangatlah mata ni. Tak nampak langsung muka orang. Nampak macam dunia yang ada perbezaan warna jer.

Nak ditakdirkan, dengan tiadanya cermin mata maka takut saya pada audiens pun hilang! Haaa, sangat seronok sebab terasa macam cakap dengan tunggul. Langsung tak nampak reaksi penonton ataupun hakim. Sudahnya, saya jadi syok sendiri dan terus yakin yang saya boleh buat.Alhamdulillah menang no dua! Lama juga guna cara ni sebelum punya keyakinan dengan memakai cermin mata.

Hurm, rasanya ramai yang takut naik pentas sebab takut berdepan dengan penonton dan hakim. Tambah-tambah kalau dapat hakim jenis serius semedang. Kalau dalam debat, benda paling menakutkan adalah lawan jenis psyco yang kerjanya menjatuhkan semangat orang. Huhu, walaupun kecut perut tapi muka kena maintain kontrol macho dan rileks walaupun jantung macam nak terkeluar, tangan dah bergetar macam kena sawan.

Kalau fikir-fikir balik, apa cara yang saya buat untuk hilangkan segala benda 'stage fright' ni, rasanya takdelah susah sangat.Kita kongsi nak petua dia? (sebenarnya nak peringatkan diri yang kembali takut pentas balik nih.. Hehe..)

1- kalau tangan gigil, genggam tangan ataupun letak tangan kat belakang. Nanti orang tak perasan, Bajetnya macam sangat tak takut la kunun. ^_^

2- Kalau takut orang, sila bercakap sambil pandang segala bucu bawah dinding di kanan, kiri dan belakang penonton, supaya penonton perasan anda pandang dia. Ala-ala buat eye-contact la walaupun sebenarnya tidak.=P

3- Perasankan diri sendiri bahawa hakim menyokong anda walaupun mungkin tidak. Ini sebenarnya bahagian memberi semangat pada diri sendiri. Erm, pasukan kami dulu sebelum mula bertanding, kami akan bisik ramai-ramai pada diri "la Takhaf wala tahzan, innallaha ma'a ana" sambil letak genggaman tangan kiri ke bahu kanan atau sebaliknya dalam keadaan pejam mata. Macam apa jer.. Tapi berkesan juga kadang-kadang.. Penaik semangat. Pastikan anda doa ramai-ramai sebelum ke pentas. ^_^

4- Hurm, yang ini trick dari kawan pendebat dulu. Untuk melemahkan lawan, katanya sila jadi psyco. Tapi jangan psyco garang sebab nanti dia ingat kita emo. Guna psyco pun kena ikut jantina. Kalau perempuan sama perempuan, selalunya psyco dia cam kasi efect menyampahkan sikit. Kalau lelaki perempuan, psyco dia lebih kepada mengumpan. Puji-puji comel hensem sikit ke.. aish, tak baik betul.. Hippocrates punya spesis..-_- Tapi sendiri pernah kena. Kureng punya lawan! Tapi takpelah, kita kasi pakai perisai godaan. Yuck! =P

5- Bagi saya sendiri, saya lebih suka pakai cara berbaik dengan lawan. Banyakkan senyum.Anggap macam dia kawan kita, baru tak rasa takut sangat. Walaupun kadang-kadang terrrpakai ayat yang psyco, tapi cepat-cepat la minta maaf lepas habis lawan. Takut terbawa-bawa sampai ke luar. Tak baik ooo... Kalau nasib baik, boleh jadi kawan dan tukar-tukar petua dan info. Dalam erti kata lain, melebarkan link hubungan dan ruang kejayaan.. ^_^

Hurm, setakat ini dulu kot yang boleh dikongsi dari yang saya tahu. Walaupun ada antaranya yang melawakkan, tapi itulah hakikat sebenar macam mana saya dan kawan-kawan dulu melawan perasaan takut nak naik pentas. Lama tu nak praktis. Habis segala orang jadi cermin saya berlatih. Tapi paling tak boleh lupa bila ada dormmate report saya berdebat dalam tidur.. aish, maluu.. Hehe~

akhir kata, entry ni sebenarnya iklan untuk mempromosi Debat PERMAI. Masuklah ramai-ramai ya! Ramai rasanya bekas pendebat yang terdampar ke sini. Boleh buat komuniti insyallah.. ^_^ Ta'al ! Ta'al! Yallah!

21 comments

CriticalThinker | December 11, 2008 at 3:46 AM

huh tak ske n tak pandai berdebat.. rasa macam gaduh jer.. takut.

Чикгу Жаве the CJ | December 11, 2008 at 4:00 AM

aku lbh suka mengalah. :) debat2 ni tak masuk jiwa aku. hehe.

patut le n3 awk panjang2. rupanya ahli debat. pandai berhujah nih. hikhik..

Sarah Mohd Shukor | December 11, 2008 at 4:01 AM

Aduhai. Macam mengimbau kenangan lama. KS ada cara lain pulak untuk atasi segala rasa dalam dada waktu tu. Eh, kita sama ye? Mula menceburkan diri dgn memasuki pertandingan bercerita ye? Hehe. Bestnya kat sana. Siap boleh buat debat lagi. Kat sini, yang Melayu pun tak berapa nak cakap Melayu. Huhu.

*Tag adalah malas untuk dibuat. Huhu. Ampun.

chmod | December 11, 2008 at 4:33 AM

chinul..nak out off topic jab..awk ada masukkan new gadget ye?IP2MAP ka?mmmmm..dr pengamatan sy gadget ini reload setiap beberapa saat..ianya sungguh annoying.ms baca blog awk..dia akn automatically reload page awk...huh!tujuan dia apa ye awk letak gadget ni?nak trace visitor ka? kalau mcm tu pakai sitemeter..dia lebih bagus dan tak keep reload.. http://www.sitemeter.com/. KS pun pakai. tengok kat bhagian bawah sekali page KS. awk akn nampak.sy pun pakai sitemeter nie..dia tak reload berkali2.lg satu, kalau awk tersilap pilih gadget dia akan masukkan addware adn spyware dalam blog awk....huhu..sekian... :)

Ainul Arina Madhiah | December 11, 2008 at 4:41 AM

criticalthinker:
masuk dulu baru tahu.. saya dulu pun fikir macam tu gak, tapi bila dah sendiri masuk takde la terasa sangat gaduh2.. ala-ala gurau2 jer.. hehe

cikgu jawe:
takdelah panjang mana pun cikgu.. entry-entry ni bukan berhujah rasanya.. macam lebih membebel je kot.. =P

ks:
lama ks tak nyinggah sini. ^_^
ks punya cara macam mana? kasitaula.. boleh kasitau orang lain plak nnti.. ke top secret? hehe~ kecik-kecik kena masuk pertandingan comel2 dulu, dah besar baru masuk yang horror2.. haha~ mehla datang sini join. Manala tau kot2 orang tak perasan orang rusia sesat datang berdebat kat sini.. =P ks, nak tahu tak kat jordan ni ada 3 kisasian's punya pendebat tau.(radin je sesat mesir) Sumer mantap2.. hehe~ tak sabar nak tengok diaorang beraksi cam dulu..

*no hal. Simpan buat pekasam jer. kalau kena boring insomnia, blehla buat kalau nak.. (^_^)Y

Ainul Arina Madhiah | December 11, 2008 at 4:43 AM

chmod:
owh yeke? tak perasan lak. Memang saja je aritu nak mencari orang. apapun, thanks kasitau. nanti saya tukar.. ^_^

Nini Marini | December 11, 2008 at 7:48 AM

salam ainul.huhu,terima kasihlah berkongsi tips2 ni yea.walaupun akak rase mcm dah takkan naik ape2 pentas dah pasni,tapi still can be useful dalam interpersonal skill,especially bile dah keje nnti kan.

btw,bestnye siap ade debat kat sana.msti sgt meriah la susasane melayu kat situ.huhu,kat france ni jgn harap..mlaysian berape kerat je..=)

akak | December 11, 2008 at 8:05 AM

Haa..tu sindrom akak la tu..kalau nak lebih detail..sindrom takut nak wat presentation..haha. Tak suka la..Tapi kecik-kecik pernahlah kene paksa dengan cikgu wat public speaking kat depan perhimpunan..Ya ampun..rase macam tak nak gi sekolah dah..:D

c's radin | December 11, 2008 at 11:08 AM

oohhoo.. statement radin sesat tuh adalah satu auta.. mereka yg di jordan tuh yg sesat tau.. kami di mesir menyimpan pendebat spm 2004, abang faqih, 2005, abg amir n kak syafaf.. n rmi agi sekolah2 lain, english debaters sume2.. cmenya skg nih dormant2 belaka=(

btw, dun worry, we r working on dis project too.. tp english debate n related to medical issues n ethics.. sbb nk improve self confidence n comm skills in english.. n nih bkn kje radin lah.. di bwh biro akademik.. nanti kte wat frenly debate ek.. =)

ps bru balik mansurah ni.. damn bz skg.. sowi for not dropping any comments.. tk cre ye..

Ainul Arina Madhiah | December 11, 2008 at 1:11 PM

kak nini:
ws. haha~ ni cara budak2 je akak.. takdelah pro mana pun.. tak tahula macam mana sambutandiaorang nanti.. harap2nya meriah.. ^_^

akak:
mula-mula saya pun cenggitu akak. Tapi lama-lama dia alah bisa tegal biasa la... ^_^

radin:
woho.. radin, orang cakap tentang team tahun ko je la.. tahun lain tak kira... haha~
not dropping any comment? cik kak, komen ini udah panjang macam entry tau.. =P

Hilal Asyraf | December 11, 2008 at 6:14 PM

salam...
jarang komen kat sini...
huih...
nampak banyak pengalaman yeh...
he he...

Ainul Arina Madhiah | December 11, 2008 at 10:45 PM

hilal:

ws. datanglah komen selalu.. takdelah.. kalau nak banding pengalaman saya, banyak lagi pengalaman makcik kamu nun.. ^_^

TheDreamer | December 11, 2008 at 11:28 PM

salam,
bilabace article ni teringat balik time kat sekolag dulu. sy jugak masuk debat dulu. Tapi masuk english debate r. How bout u?dulu aktif ke dalam debat?
I dunno, mule-mule naik pentas tu memangla takut sangat kn,tapi bile dah boleh control perasaan fear tu baru terase seronok kn? selalu teringat balik time debate dulu.rase rindu plak.kat cni xde peluang cam2 kat cni..
FYI tips tu sy memang gunakan dari dulu.memang berkesan!

p/s: can i link ur blog with mine?

Ainul Arina Madhiah | December 11, 2008 at 11:52 PM

the dreamer:
ws.. ^_^ pendebat gak yer? erm, aktif gak kot sbb stat debat sejak form 3 sampai form 5 tapi not in the same school.. tapi sekarang sudah pencen.. lama tak praktis.. hancus habis skill.. hehe..~

p/s: sure! tak pe je..

umaralfateh | December 12, 2008 at 1:29 AM

Permai... rupa2nya ianya satu pertubuhan..

ingatkan siapa la id permai dalam saya punya ym..

** lari tajuk sket.. :D

..........................................

arina | December 12, 2008 at 1:31 AM

tobat aku tamau masuk debat.
jgn pkse aku.
nnti aku lari.
heh heh.

Ainul pendebat pencen?
ololo.
jgn lah mcm tu.
kembangkan terus kerjaye anda!

uTP circuit | December 12, 2008 at 8:36 AM

Guna psyco pun kena ikut jantina. Kalau perempuan sama perempuan, selalunya psyco dia cam kasi efect menyampahkan sikit. Kalau lelaki perempuan, psyco dia lebih kepada mengumpan. Puji-puji comel hensem sikit ke..

..menarik33.. =))

Ainul Arina Madhiah | December 12, 2008 at 11:58 AM

umaralfateh:
uiks, PERMAI add kamu? Memang konfirm itu PERMAI jordan ke? untuk apa ya? Ntah..

Arina:
sapa plak paksa ko arina? isy2, mesti arina terbuat sesuatu yang mmalukan nih? itu yang sampai tobat tu.. hehe..cik kak,ye saya pencen. Tapi taktaulah kot-kot ada yang menarik balik pencen nih..=P

UTP_circuit:
menarik ke? huhu.. malu la buat cara tu...

NaiLoFaR | December 15, 2008 at 7:02 AM

owh. ainul debator ya? :p

best kan bila dah hilang rasa stage fright tu. tp sy still x hilang2 lg. mybe sebab dh lama x bercakap kt depan org ramai kot. huhu~ memang terasa sgt2 nk bercakap kt depan tp tu la. hadeih~

ainul, kalau suara yg terketaq-ketaq nk buat camane ek? ade tips x? +_+

c's radin | December 15, 2008 at 8:53 PM

mne de mak cik byk pengalaman... yg banyaknye kena marah, kena torture, kena buli mse jdi jnr dulu.. kre my skul cm despereto gak.. kalau x train f4 abs2an, spe yg nk wakil waktu mrk f5 nnti? betul x kak sarah?=P

btw, utk org yang tak pakai spek cam saya, jgn bukak eye lens plak ye=@ huhu..

dalam keyakinan, perlu ad ketenangan, vice versa. all da best~

Ainul Arina Madhiah | December 16, 2008 at 7:46 AM

nuha:

suara ketar?? erm.. macam mana ek? hoho, lupa la plak,.. karang ainul ingat ainul kasitau yer..

radin:
tuuu diaa.. cifu radin dah datang!! bagusla kisas buat macam tu.. kalau tak, takdelah lahirnyer radin yang hebat atas stage tu kan? haha~

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images