Pantun Khas Buat Saudara Sejawa ^_^

Assalamualaikum...

Nampaknya bahang raya makin mendekat. Makin banyak pula kad-kad raya elektronik yang menjengah dalam kotak email. Terima kasih pada yang memberi. Barakalluhufik..

Sebentar tadi saya merayau-rayau di laman sesawang. Tiba-tiba terjumpa satu pantun khas ni. Terus teringat pada Radin yang tengah hot tentang tempe dan jawa sekarang. Pantun ni sesuai buat saudara sejawa saya yang memahami bahasa jawa.Maka, saya nak copy paste pantun ni untuk ditujukan khas kepada semua ahli keluarga saya dan sedara- mara khususnya di Sabak Bernam dan juga buat Radin Rahmah yang tengah semangat membuat kempen anti-tempe di blognya.. Hehe.. Owh ye, pada para keturunan jawa tak kira di mana jua anda berada sama ada Jordan, Indonesia atau mana-mana aja, ini khas untuk anda.. Berbanggalah kerana kita jawa! ^_^ Hehehe...

Nyimpan jenang nang jero tin
Ngesok arek digowo mareng suro
Keluputan kulo lahir batin
Salah silap njlok dingapuro

Bocah cilik mangan sego
Sego dipangan karo gulo
Wes suwi orak ngomong Jowo
Dino royo njalok ngapuro

Mangan kupat karo serunding
Meneh enak sambel ditotoli
Emboh kapan nek arek runding
Reroyo kito tahun iki?

Ngodok kupat nang ngisor ondo
Godong'e nipah digawe atep
Salah silapku njalok ngapuro
Ketemu meneng taun ngarep

Royo-royo coti sekolah
Mangan sego lawuh'e iwak patin
Keluputan kulo seng kanah-kanah
Njalok dingapuro lahir batin....

Godok ketupat nang ngisor ondo
Godonge palas digawe atep
Salah silapku njalok ngapuro
Ketemu meneng nang taun ngarep

Buko poso lawuh'e gere
Njegor sunge dicaplok boyo
Keluputanku sing akeh-akeh
Kito 0 - 0 lah yo

Pada yang tidak faham, bolehlah buka kamus atau tanya pada yang pakar.. (^_^)Y
Selamat hari Raya .. Maaf zahir Batin...

9 comments

kak nonie | September 25, 2008 at 11:55 PM

wah!! semangat kejawaan yg sgt nyata...haha...bgs2 :)
ni pantun khas akk wat utk awk...

isuk isuk lungo skolah,
gowo bekal nang jero tin,,
royo engko tekola ngomah,
kenek keluput lahir batin.

arina | September 26, 2008 at 1:49 AM

haha.
aku guling2 dah ni.
er, ade yg aku paham.
ade yg x.

balik nnti nk tanye nyaie aku lah.

nusaybah | September 26, 2008 at 10:27 AM

teringat ayat 93 surah al-kahfi mukasurat 303... hihihihi...

c's radin | September 26, 2008 at 9:16 PM

fuuhhh.. selamat boleh faham.. arina.. u should try harder! (=P)

ainul arina.. mne de anti jawa.. anti tempe lah.. wlu cmne nk pisah pn, darah jawa tuh still apart of me tau.. =(

PrinCeSS | September 27, 2008 at 4:47 AM

uwaa x paham..!

Ainul Arina | September 27, 2008 at 8:40 AM

kak nonie:
haha... kak nonie,kamsahamnida!! hehe, ka nonie geng jawa ainul kat jordan. dia je lah tempat ainul lepas rindu bahasa jawa.. hoho, sayang kak nonie!!

arina:
haish arina nih.. kena berguru banyak sket kat nyaei ko.. takpe2.. slow2.. ^_^

nusaybah:
hehe...

Ainul Arina | September 27, 2008 at 8:40 AM

radin:
nasib baik.. kalo radin sendiri tak faham, memang nak kena pos kamus jawa nih.. hahaha... weh, bila masa plak ainul tulis ko anti jawa.. aku tulis anti tempe je.. cuba baca betul-betul..aigoo..

princess:
maya, gi cari kat kamus jawa online.. (^^,) kamu keturunan apa selain melayu?

Anonymous | September 27, 2008 at 11:02 AM

bagus ba'get pantune.

nek nenek biso boco mesti nenek sayang putune sing nang jorden
pasal pande ngomong jowo.

bapae pun kalah,
ok selamat ari royo.
sayang kue....

Ainul Arina | September 27, 2008 at 12:04 PM

anonymous:

ha??? ni abah ek???!!! wa, sayang abah!! hehe.. tulisla nama kasi ina kenal.. hehe...
ina pun tgh practise lagi ni.. paham je terer.. cakap nyer tunggang tebalik lagi.. kena pikir ayat, baru kuar kat mulut.. haha.. abah terer lagi dr ina.. mesti nenek bangga dapat menantu best cm abah... ^_^

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images