Cerita Di Malam Raya

Assalamualaikum....

Ehem..Ehem... dengan ini diumumkan Hari Raya Aidilfitri akan jatuh pada hari Selasa bersamaan 30 September 2008 bagi kawasan tanah arab dan yang seangkatan dengannya... So, Eid Mubarak ya Jamaah!!! Kullu 3am wa antum bikheir... ^_^

Sebenarnya nak cerita sikit tentang malam raya tahun ni. Malam raya kali ni tak macam malam raya sangat sebab ada banyak urusan sikit tadi. Selalunya di JOrdan, kitaorang akan tunggu pengumuman dari imam masjid tentang hari raya jatuh bila. Kalau tahun lepas, lepas takbir Jordan, kami ada buat gak takbir Malaysia. Nasib baik Sheikh Makmun ni baik sangat hati dia. Tak kisah pun kami nak buat apa.. ^_^ Sepanjang dua tahun raya di sini, dua kali jugalah kena raya mengejut. Mana taknya, plan asal nak solat terawikh, tetiba je tak jadi sebab rupanya esok raya.. So, dah banyak kali sangat jadi kes tak sempat shopping raya. Termasuklah tahun nih.. Heheheh... Takpe, kita buka open house waktu bukan raya pertama la yer..

Nak dikisahkan, semalam kami dapat jemputan buka puasa di rumah kawan arab di Busyra.Saya dengan Maisarah je pergi sebab Akmal ada hal. Sangat teruja jugalah sebab ni kali pertama. Sebelum ni banyak sangat halangan nak pergi kalau ada yang menjemput. Maka, tadi seusai kelas pukul 10 pagi kami terus berangkat ke rumah Duha dan Hiba'. Jauh juga rupanya Busyra tu. Tak pernah sampai pun sebelum ni. Disebabkan sepanjang siangnya kena berpuasa, maka kitaorang banyak habiskan masa dengan bersembang, berkenalan, main dengan 'Abud yang comel, tadarus dan tidur. Nak tolong masak tak kasi, so ikut je la cakap diaorang.

Waktu petang, kitaorang berkumpul di luar rumah menghirup udara kampung yang segar sambil tunggu Abu Mahmud balik bawa sayuran. Kitaorang berkenalan lagi dengan anak-anak Ummu Mahmud yang lain iaitu Sajja, Ummu Abdullah, dan .... Bila Abu Mahmud balik, sempat juga la tolong dia angkat-angkat sayur sambil bawak Abdullah (nama manja : 'Abud) yang berumur satu tahun tu jalan-jalan. Time berbuka, kami dihidangkan dengan Maqlubah, Muluqiah tanpa nasi, fasulia, salatah, dan air tamar hindi ngan satu lagi air apa ntah.. Air satu lagi tu first time jumpa. Tak ingat plak nama dia.

Waktu tu la baru kami merasa suasana siksaan yang selalu dihadapi oleh student Melayu yang berperut kecik. Sebelum ni kita dengar je. Takdelah siksa mana pun, tapi jenuh gak la nak lalu. Diaorang letak kat pinggan kitaorang nasi banyak sangat macam untuk dua tiga orang makan. Dah la wajib habiskan kalau kitaorang anggap diaorang macam keluarga kitaorang. Aiseh, physco betul la diorang nih.. Ni pertama kali rasa nak nangis bila orang suruh makan. Sumbat tahap overdose yang severe plak tu.. Memang rasa macam azab je makan rumah diorang. Patutlah ramai senior suka tolak kalau orab arab ajak datang umah. Hehe... Takpe je, sebenarnya diaorang tu menghormati tetamu yang sangat-sangat. Tu yang jadi macam tu... ^_^

Lepas berbuka, tetiba Sajja jerit kasitau esok raya. TV cakap. Ternganga sekejap kitaorang. Yelah, ayam, sayur semua tak beli lagi. Rumah pun tak kemas lagi. Bajet raya lusa. Erm, nampaknya plan B la raya kita esok. Tutup pintu, lari pergi umah orang lain. Hehehe... Tengah-tengah berkira-kira tu pulak, dapat plak ajakan dari budak-budak arab ni supaya raya rumah diorang. Tapi raya kali ni katanya kurang meriah sikit kot sebab pak cik mereka baru meninggal. So,untuk menghormati kematian, diaorang tak buat meriah-meriah sangat. Semangat betul mengajak, tapi kesian pula kat orang rumah. Takkan nak tinggal kan? So, ampun banyak-banyak la.. Saya nak raya ngan budak Malaysia gak tahun ni.

Habis solat Maghrib, kami dihidang pula dengan qataif dan tamar hindi serta air kopi arab. Aduh, muka kitaorang dah pucat balik dah.. Kena makan lagi ke? Dengan muka penuh keterpaksaan, kitaorang makan gak la untuk menghormati tuan rumah. Kunyah siap lebih 44 kali lagi. Biar nampak sentiasa makan jer. Hehehe... Sambil-sambil makan kat luar rumah tu, saya telefon mama ngan abah di Malaysia. Hurm, raya jauh lagi tahun ni. Sedih betul..

Then, lepas isyak, baru kami bersiap balik ke Irbid. Ummu Mahmud siap bekalkan maklubah untuk bawak balik dengan satu plastik besar penuh tomato dengan cili benggali yang Abu Mahmud bawak balik tadi. Lagisatu, dia pesan, raya ni kena datang rumah dioarng lagi. Insyaallah.. So, kami pun pulang la dengan Abu Abdullah, Sajja, Duha, Hiba dan Abdullah dengan naik kereta. Hurm, as usual malam raya ni orang Arab jadi over excited sket. Riuh sepanjang jalan. Bunga apinya, jualan terbukanya, Kesesakan lalu-lintasnya dan macam-macam lagilah. Pening dibuatnya. Time ni la tetiba teringat psal keselamatan. Apa lagi, dalam kepala ni dah macam-macam fikir nak buat apa untuk pesan kat akhawat-akhawat Malaysia sepanjang raya nih..

Sampai saja di rumah, tak sampai 5 minit tetiba dapat call dari ketua Helwi. Dia kasi info bahawa ada sorang ibu akhawat Malaysia di sini sedang nazak. So, diaorang maybe akan buat solat hajat dan bacaan yassin sekarang. So, sebagai saudara seislam kitaorang terus pecut keluar rumah pergi ke sakan studnet first year pula. Dalam perjalanan terserempak kumpulan syabab Malaysia yang nak bertakbir kat area ni. Hua!! Sayangnya tak dapat join... Takpelah, kebajikan lagi penting.. HUhu...

So, kami pergilah ke sakan 1sy year untuk jumpa akak tu dan pekenal muka pada student-student baru yang lain. Habis urusan di sakan, kitaorang pergi ziarah akhawat yang sakit pula di Plaza Home. Semoga mereka semua tabah-tabah belaka. Seusai solat isyak, dalam pukul 12 baru kitaorang keluar untuk balik ke rumah sendiri. Aish, dah terlepas waktu qarar ni (qarar ialah waktu larangan keluar rumah. Selalunya musim panas pukul 10 mlm.) Bantai je la. Lagipun, dah darurat sangat..

Tiba-tiba baru je nak masuk teksi, kitaorang dapat panggilan yang kasitau bahawa ibu akhawat tadi tu baru meninggal. T_T Tergamam juga la sebentar. Kesiannya kakak tu. Dah la malam raya, kena pula ujian macam tu. Saya doakan semoga akak tu kuat dan roh ibunya dicucuri rahmat. Aminn... Ketua Helwi ngan Setiausaha patah balik pergi sakan, saya dengan kawan saya pula terus balik rumah untuk setelkan tentang surat PERMAI. On the way tu, kak Fadh telefon suruh datang rumah dia malam tu juga sebab dia dah masak banyak tapi tak ramai datang time takbir. Erk, siksaan untuk makan lagikah?? T_T Aish.. Takpelah, demi jiran yang tersayang, even pukul 12malam, ku turutkan jua kehendak senior-senior yang letih memasak tu. Hehehe...Nasib baik rumah dekat.. Ready-ready gakla kalau jadi apa-apa. Sekali kat rumah Kak Fadh bukannya kami makan pun, just minum air dan setelkan urusan surat tadi yang belum selesai.

Dan akhirnya, pukul 12.30 baru sampai rumah. Aigoo, sangat penatt + perut senak. Malam raya kali ni kerjanya asyik ke hulu-hilir sahaja. Tak dapat join takbir, tak dapat gotong-royong raya, dan tak dapat get ready awal-awal. Hurm, takpe lah.. Dah nama pun tanggungjawab. Tapi best gak sebab dapat kenal adik-adik, dapat tengok orang arab sambut malam raya( menakutkan..), dapat gi tengok orang gotong-royong dan dapat pahala free. Hehehe.. So, balik rumah ni siapkan ala kadar sahaja untuk esok. Nampaknya, jadual raya punya open house sudah berderet-deret.. Kerja berjalan sahaja lah kita raya ni.. Oklah, nak berehat sebentar. Esok nak bangun awal untuk solat raya. Once again : Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir Batin.. ^_^

p/s:

1- Pada akhawat Irbid, tingkatkan keselamatan anda sepanjang Hari Raya ni ya.. Jaga diri, jaga harta, dan jaga rumah baik-baik.. Sifarkan kes dalam semua keadaan.. Be alert always..
2- Alfatihah buat Ibu Kak Nor yang meninggal tadi.Moga rohnya dicucuri rahmat. Al-fatihah....
3- Jom ramai-ramai buat ziarah race time raya. Bila lagi kita nak ziarah rumah akhawat-akhawat kita kecuali time2 macam ni...^_^
4- Pada junior baru, selamat menyambut Raya first di Irbid. Jangan nagis-nangis yer.. (poyo jer.. macam la senior cool sangat.. hehehe)

4 comments

arina | September 30, 2008 at 8:25 AM

pergh!
ni lah ketua aku yang berkaki lebar.
er, silap.
berkaliberrrr.
ngee hehe.

Takpe, kita buka open house waktu bukan raya pertama la yer..
mcm kejam je ayat ni utk aku.
huhu.

by the way, selamat hari raye ek.
tunggu aku serbu rumah ko lak.
n sori, td aku xdpt nk bg duit raye.
sbb aku lum kawen daa.

Ainul Arina | September 30, 2008 at 11:04 AM

arina:

mendenya... berkaliber la sangat... takdelahh...
nak buat camne arina, aku memahami semua kehendak perut2 yang senak time raya nih.. hehe.. cukup la aku dah senak makan sesuap serumah.. berapa banyak rumah ntah kat irbid nih.. tak terabih pun.. yang semalam punya pun cam tak habis hadam lagi.. hehehe..
takpe, kalau camtu aku extend tempoh ko la... bawak ke tahun depan setiap kali raya.. kiranya kalau ko kawin betul2 pas habis study, kena topup balik la duit raya aku utk 5 tahun.. hehehe

PrinCeSS | October 1, 2008 at 3:24 PM

al-fatihah tuk arwah ibu akhawat tadi..

penah sekali dulu makan kat umah kawan india..cam arab jugakla, dipaksanya kite makan..dah nak terkaluar balik dah tapi tahan je sbb hormatkan die..

bznye malam raya..xpe, disebalik x dapat takbir dll, dapat mcm2 pengalaman ek

Ainul Arina | October 1, 2008 at 10:54 PM

princess:

amin...
hehe.. siksa kan maya kena paksa telan macam tu.. alhamdulillah, betul-betul.. walaupun tak dapat join takbir, tapi banyak gak pengalaman dapat.. syukur alhamdulillah...

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images