Info Tentang Open BIte dan Tongue Thrust

Assalamualaikum..

ANTERIOR OPEN BITE

Definisi : Satu keadaan di mana gigi depan atas dan bawah tidak bersentuhan bila gigi dirapatkan (salah satu masalah yang paling sukar dalam pergigian)

Punca:
1. Tongue Thrust - Lidah adalah otot yang sangat kuat. Apabila letak diletakkan di antara gigi dan mengenakan tekanan ke atas gigi, ia akan menyebabkan gigi tertolak kembali ke dalam soket. Ini menyebabkan gigi tidak dapat bersetuhan dan kekal terbuka walaupun kesemua gigi dirapatkan.
2. Thumb Sucking -Menyebabkan kesemua rahang atas bergerak ke hadapan disamping menjarakkan gigi antara satu sama lain di antar gigi atas dan bawah. Disamping itu, banyak sikap lain yang melibatkan mulut seperti menggigit pen akan menghasilkan satu ruang bukaan di antara gigi.
3. TMJ Disfunction - Masalah berkaitan Mandibular Joint. Lidah sedaya upaya menjarakkan gigi supaya mandibular joint tercantum dengan lebih selesa.
4. Masalah gusi dan tulang (periodontal disease)- Jangkitan bakteria menyebabkan berlaku imflamasi dan tulang mengecut menyebakan kehilangan gigi.
5.Long Face Syndrom - boleh diubati secara pembedahan

Simptom:
• Susunan gigi yang tidak betul
• Paparan muka yang tidak normal
• Sukar mengunyah dan menelan
• kesukaran dalam percakapan
• Benafas melalui mulut

Kesan:
1. Gigi -gigi lain akan diberi tekanan yang lebih untuk menyempurnakan tugas menggigit, mengunyah dan menelan menyebabkan tekanan berlebihan dikenakan keatas mereka.
2.Pening kepala
3. Gigi sensitif
4. Masalah percakapan

Cara Rawatan:
1. Braces
2. Pembedahan

TONGuE THRUST

Definisi: Satu sikap tidak normal di mana lidah diletakkan di antara gigi atas dan bawah sebelum dan semasa mengunyah. (Secara normalnya, lidah perlu berada di lelangit mulut dan bukan di antara gigi sewaktu mengunyah)

Penerangan:
Kunyahan berlaku 24 jam selama 2000 kali dalam sehari. Semasa menelan, lidah akan memberi tekanan sebanyak 1-6 pound pada sekeliling mulut. Tekanan ini jika salah dikenakan, menyebabkan gigi dan tulang tergerak kehadapan. Ini menyebabkan gigi tumbuh di posisi yang salah dan menyebabkan ketidaknormalan pada pertumbuhan gigi dan muka.
Normal untuk para bayi menelan dengan meletakkan lidah di antara gusi tetapi perubahan cara menelan perlu berlaku dalam sekitar usia 7 tahun dimana lidah akan diletakkan ke lelangit dan gigi akan tertutup rapat secara sempurna sewaktu proses menelan.
Cara menelan yang betul : Lidah berada di lelangit dan di belakang gigi depan. Gigi depan dan belakang bersentuhan sewaktu proses menelan berlaku. Lidah tidak akan terkeluar di antara gigi sewaktu proses menelan berlaku.

Simptom:
• Gerak muka yang pelik dan bibir yang terjuih keluar sewaktu menelan
• Bernafas melalui mulut akibat allergic atau pembesaran tonsil atau adenoids
• Gigi yang mengalami masalah Open Bite
• Kesukaran dalam menyebut huruf terutama huruf (s) dan (z)
• Apabila sedang berehat, postur mulut adalah terbuka dan lidah terjelir
sedikit keluar

Kaitan:
* Wajah yang panjang dan sempit
* Otot bibir dan leher yang flasid
* Pemanjangan hidung dan saluran pernafasan yang tidak normal
* Bibir yang tidak bersentuhan tanpa meregangkan otot di dagu
* regangan otot yang tidak normal
* kedutan akibat aktiviti otot muka yang terlampau aktif
* pertumbuhan palate yang sempit dan tidak normal

Macam mana nak elak:
* Jangan jilat lidah dan membuka ruang antara gigi sewaktu menelan makanan
* Letakkan lidah di lelangit atau di mana-mana tempat selain antara gigi sewaktu menelan makanan
* Rapatkan gigi sepanjang proses menelan
* latih menelan dengan betul dengan mengunakan air sewaktu sedang senyum. Kalau lidah tak tutup lelangit dengan betul, air akan dipaksa keluar dari celahan gigi.
* Dengan meletakkan tangan di leher (macam nak cekik leher), rasa pergerakan otot di tengkuk setiap kali proses menelan berlaku tanpa tanpa melibatkan pergerakan lidah atau otot di sekeliling mulut
* Latih diri untuk berhenti bersikap meletakkan lidah ke celah gigi setiap kali menelan makanan


Macam mana nak kesan orang yang 'tongue thrust':

* Mereka mula menelan dengan gigi yang terbuka , dagu akan menurun ke bawah manakala bibir akan kekal tertaup.
* Kemudian, perhatikan otot dagu mereka akan bergerak ke atas dan bibir seakan terjuih keluar sewaktu menelan. Ketika ini, tolakan lidah ke gigi sedang berlaku.
* Mereka menjilat lidah sewaktu menelan
* Perhatikan pergerakan lidah seakan-akan lidah biawak,bibir,dan otot dagu mereka. ( jangan sampai mereka terasa di perhati. Perlakuan ini hanya ketara dalam keadaan tidak sedar)
* Mereka mempunyai bibir yang kering, bengkak dan merekah akibat sikap suka menjilat bibir

Cara rawatan:
1. Latih diri memperbetulkan cara menelan dengan betul - Paksa hujung lidah ke posisi ke atas sewaktu menelan untuk membiasakan lidah bergerak ke lelangit dan bukan ke gigi sewaktu menelan makanan.
2.Braces / Tounge Blocker - sejenis alat yang diletakkan di gigi untuk menahan lidah daripada terkeluar sewaktu mengunyah. Ini akan memberi signal kepada pemakai bahawa dia sedang menolak lidahnya keluar jika lidah tersentuh dengan alat tersebut sewaktu sedang menelan.
3. Jumpa Pakar othodontic untuk rawatan lanjut - Dapatkan rawatan pada yang pakar
4. Pendedahan sejak kecil - Kerjasama dari keluarga dan doktor gigi untuk mengesan masalah sejak awal dan didik anak cara menalan dengan betul. Sindrom ini boleh diatasi sejak kecil sebelum kanak-kanak terbiasa dengan cara menelan yang salah.

Sekian.. Inilah info yang dapat dikongsi bersama.. ^_^

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images