Pencarian Hikmah

Assalamualaikum

Sekadar catatan ringkas pada jam 1 pagi..Tadi saya baru dapat berita dari kakak Yarmouk. Program umrah untuk akhawat dibatalkan sebabnya visa gagal dapat kelepasan. Aduh.. Sedihnya... T_T Takde rezeki nampaknya saya dan rakan-rakan kali nih. Terkilan juga sebab persiapan sudah dibuat. Cuma tinggal dalam masa 5 hari je lagi. Tiba-tiba batal pulak. Terasa macam nak menangis pun ada.. Sebak sangat-sangat. Impian nak melawat rumah Allah dan menziarahi nabi tak terlaksana tahun nih. Hurm, mesti ada hikmah di sebalik semua ni.. Saya kena cari! Saya kena kuat! Terus terang saya akui, cemburunya pada syabab!

Ya Allah, Kalau ini yang terbaik buat kami, kami redha.. tapi berikan kami kekuatan menerima ujian kali nih.. Amin...

16 comments

arina | June 5, 2008 at 4:17 AM

salam.
sbr ye Ainul.
nk buat cmne, dh ditakdirkan TUHAN.
insyaALLAH, ade rezeki, smpailah kite ke sn.

sang rama-rama | June 5, 2008 at 5:50 AM

salam...

hikmah kepada sesuatu benda ni, kadang2 kita tak nampak mula2 tu...tapi insyaALLAH, sooner or later kita akan nampak...bersangka baiklah pada Tuhan kita...(",)

semoga awak baik2 saja....

Ainul Arina | June 5, 2008 at 7:16 AM

arina:
tq arina.. ko memang caring giler. orang baru letak status ym, terus ko buzz.. huhu... * mode terharu..* insyallah.. ada la hikmahnyer kan...

kak dila:
terima kasih akak.. betul ckp akak tu.. sya yakin ada la hikmahnya nih.. hehe... ^_^

myfisol | June 7, 2008 at 8:01 AM

salam,

mesti sedih kan..tapi nak buat camna, mungkin ini dugaan yang harus ditempuhi..tempuhilah ia dengan redha..insyaAllah, niat yang baik pasti tercapai..

Ainul Arina | June 7, 2008 at 8:30 AM

bro fisol:
ws. haah, sedih gakla... tapi tu lah.. dah namanya dugaan kan.. insyallah sy redha je terima.. aminn.. semoga nanti dapat gak pergi.. terima kasih.

p/s: orang kata nak pergi senang kena kawin? perlukah saya kawin time bljar? wooppsss.. bahaya!! hehe.. gurau jer.. :P ada rezeki pergi bila2, insyallah bleh pegi..

Ahmad Saifuddin Amran | June 10, 2008 at 1:05 PM

Nak 'jumpa' Allah ni ada pengorbanan dia. Bagi akhawat, pengorbanan dia ialah kena kahwin dulu.

Ada cerita best sebenarnya ragam akhawat nak pergi haji/umrah ni. Kerajaan Saudi memang takkan bagi perempuan buat haji/umrah tanpa mahram yang mengiringi.

So, ada la student Malaysia akhowat yang nak pergi umrah tapi takde mahram. Maka berkomplotlah dengan syabab untuk berlakon suami isteri untuk mendapat visa. Alkisahnya, sampai di hudud syurthoh tak percaya mereka ni suami isteri. Lalu polis ni pun suruh si syabab ni cium si akhowat ni.

Adakah syabab ni cium?

Jeng jeng jeng...Ya, syabab ni buatla apa yang polis tu suruh. Cium akhowat tu. Lalu lepaslah mereka untuk melaksanakan umrah. Happy endingnya, balik dari umrah mereka terus kahwin. *clap clap*

Ainul Arina | June 10, 2008 at 11:36 PM

senior saifudin:
erk, betul ke cerita tu??!! tak pernah tau pun.. bahayanyerr.. takpelah, sy lagi rela tunggu kawin dulu sebelum pegi drpada kena buat camtu before kawin... haish....

arina | June 10, 2008 at 11:44 PM

hehe~
nmpknyer ko kne kahwin dulu lah ye Ainul ..
aku akn menyusul, but lps dh hbis bljr lah nnti ..
klu dh smpai sn, doakan aku tau!
hehe~

Ainul Arina | June 12, 2008 at 4:32 AM

arina:
boleh je kalau nk suruh kau dulu tapi tungu kita grad dulu ek.. hehe...

Sarah Mohd Shukor | June 12, 2008 at 11:33 AM

ainul, ks terkejut baca cerita drpd saifuddin tu. wah... klu la mcm tu, ks tak sanggup. lg byk cara lain yg lebih halal n bersih utk capai hajat menjadi tetamu Allah. tp eloklah utk pasangan tu kan. dh jodohnya mcm tu :)

ScArLeT......=) | June 13, 2008 at 3:36 AM

ks:
jangankan ks, ainul ngan kawan2 sebatch ainul yang baca pun nganga baca comment senior saifuddin nih.. huhu, semua kecut perut.. nasib baikla tak pas visa. kalau pas tapi tetiba kena buat camtu kat sempadan kang, mau ngis je kitaorg nanti.. hikhikhik..

ScArLeT......=) | June 13, 2008 at 3:48 AM

ks, silap2.. ni ainul.. ainul tgh pakai kompter senior sebenarnya.. line intenet rumah tengah kong.. terlupa plak nk sign out profile akak ni.. hehehe...

saifuddin | June 13, 2008 at 8:00 AM

Lorh tak payah kecut perutlah. Kalau korang minta visa secara jujur, confirm takkan lepas visa punya. Kerajaan Saudi ni agak tegas dalam 'sad az-zaraai3' (menutup lubang-lubang kejahatan).

Ada lagi satu skill nak lepas visa. Tapi tak elok la tiru. Cuma nak bagitau je. Kalau ada syabab yang ayahnya sama nama dengan ayah kita, boleh la berpakat lakon adik-beradik. InsyaAllah visa dapat. Pastu kalau muka macam tak serupa je, pakailah purdah.

Tapi ada risiko jugak. Korang kena duduk berdua dalam bas sebelah-menyebelah. Kalau duduk jauh-jauh nanti kena syak. Okeylah tu daripada kena cium.

Tapi tulah, tak elok la nak jadi tetamu Allah takkan nak dimulakan dengan maksiat. Senang cerita, kahwin je dulu. Hehe

Ainul Arina | June 14, 2008 at 7:16 AM

senior saifuddin:
uish, susah gak ek nak pegi umrah nih.. tapi memang betul pun apa yg kerajaan arab saudi tu buat..
baiklah, kita tunggu jodoh dulu.. hoho... lambat lagi la nampaknyer nak jadi tetamu allah nih...

Sarah Mohd Shukor | June 14, 2008 at 9:07 AM

haa.. betul3. ks setuju dgn cadangan yg akhir tu. kawin je dulu :) kan lg terbuka segala pintu syurga bila berdoa utk pasangan masing2 di masjidil haram :) pasal cadangan guna mana2 student laki yg sama nama ayah tu ok jgk la kan. sbb mmg penah ada kwn buat mcm tu dulu. apa2pun, terima kasih ainul n saifuddin :)

Ainul Arina | June 14, 2008 at 10:02 PM

ks:
sama-sama ks... ala, ainul tak buat apa2 pun.. senior saifuddin yang banyak kasi tips.. biasala.. dah nama pun senior kan, mesti banyak pnglaman.. tak gitu??

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images