Pencarian Hikmah

2:53 PM 16 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Sekadar catatan ringkas pada jam 1 pagi..Tadi saya baru dapat berita dari kakak Yarmouk. Program umrah untuk akhawat dibatalkan sebabnya visa gagal dapat kelepasan. Aduh.. Sedihnya... T_T Takde rezeki nampaknya saya dan rakan-rakan kali nih. Terkilan juga sebab persiapan sudah dibuat. Cuma tinggal dalam masa 5 hari je lagi. Tiba-tiba batal pulak. Terasa macam nak menangis pun ada.. Sebak sangat-sangat. Impian nak melawat rumah Allah dan menziarahi nabi tak terlaksana tahun nih. Hurm, mesti ada hikmah di sebalik semua ni.. Saya kena cari! Saya kena kuat! Terus terang saya akui, cemburunya pada syabab!

Ya Allah, Kalau ini yang terbaik buat kami, kami redha.. tapi berikan kami kekuatan menerima ujian kali nih.. Amin...

16 comments

Write comments
arina
AUTHOR
June 5, 2008 at 4:17 AM delete

salam.
sbr ye Ainul.
nk buat cmne, dh ditakdirkan TUHAN.
insyaALLAH, ade rezeki, smpailah kite ke sn.

Reply
avatar
June 5, 2008 at 5:50 AM delete

salam...

hikmah kepada sesuatu benda ni, kadang2 kita tak nampak mula2 tu...tapi insyaALLAH, sooner or later kita akan nampak...bersangka baiklah pada Tuhan kita...(",)

semoga awak baik2 saja....

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 5, 2008 at 7:16 AM delete

arina:
tq arina.. ko memang caring giler. orang baru letak status ym, terus ko buzz.. huhu... * mode terharu..* insyallah.. ada la hikmahnyer kan...

kak dila:
terima kasih akak.. betul ckp akak tu.. sya yakin ada la hikmahnya nih.. hehe... ^_^

Reply
avatar
myfisol
AUTHOR
June 7, 2008 at 8:01 AM delete

salam,

mesti sedih kan..tapi nak buat camna, mungkin ini dugaan yang harus ditempuhi..tempuhilah ia dengan redha..insyaAllah, niat yang baik pasti tercapai..

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 7, 2008 at 8:30 AM delete

bro fisol:
ws. haah, sedih gakla... tapi tu lah.. dah namanya dugaan kan.. insyallah sy redha je terima.. aminn.. semoga nanti dapat gak pergi.. terima kasih.

p/s: orang kata nak pergi senang kena kawin? perlukah saya kawin time bljar? wooppsss.. bahaya!! hehe.. gurau jer.. :P ada rezeki pergi bila2, insyallah bleh pegi..

Reply
avatar
June 10, 2008 at 1:05 PM delete

Nak 'jumpa' Allah ni ada pengorbanan dia. Bagi akhawat, pengorbanan dia ialah kena kahwin dulu.

Ada cerita best sebenarnya ragam akhawat nak pergi haji/umrah ni. Kerajaan Saudi memang takkan bagi perempuan buat haji/umrah tanpa mahram yang mengiringi.

So, ada la student Malaysia akhowat yang nak pergi umrah tapi takde mahram. Maka berkomplotlah dengan syabab untuk berlakon suami isteri untuk mendapat visa. Alkisahnya, sampai di hudud syurthoh tak percaya mereka ni suami isteri. Lalu polis ni pun suruh si syabab ni cium si akhowat ni.

Adakah syabab ni cium?

Jeng jeng jeng...Ya, syabab ni buatla apa yang polis tu suruh. Cium akhowat tu. Lalu lepaslah mereka untuk melaksanakan umrah. Happy endingnya, balik dari umrah mereka terus kahwin. *clap clap*

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 10, 2008 at 11:36 PM delete

senior saifudin:
erk, betul ke cerita tu??!! tak pernah tau pun.. bahayanyerr.. takpelah, sy lagi rela tunggu kawin dulu sebelum pegi drpada kena buat camtu before kawin... haish....

Reply
avatar
arina
AUTHOR
June 10, 2008 at 11:44 PM delete

hehe~
nmpknyer ko kne kahwin dulu lah ye Ainul ..
aku akn menyusul, but lps dh hbis bljr lah nnti ..
klu dh smpai sn, doakan aku tau!
hehe~

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 12, 2008 at 4:32 AM delete

arina:
boleh je kalau nk suruh kau dulu tapi tungu kita grad dulu ek.. hehe...

Reply
avatar
June 12, 2008 at 11:33 AM delete

ainul, ks terkejut baca cerita drpd saifuddin tu. wah... klu la mcm tu, ks tak sanggup. lg byk cara lain yg lebih halal n bersih utk capai hajat menjadi tetamu Allah. tp eloklah utk pasangan tu kan. dh jodohnya mcm tu :)

Reply
avatar
June 13, 2008 at 3:36 AM delete

ks:
jangankan ks, ainul ngan kawan2 sebatch ainul yang baca pun nganga baca comment senior saifuddin nih.. huhu, semua kecut perut.. nasib baikla tak pas visa. kalau pas tapi tetiba kena buat camtu kat sempadan kang, mau ngis je kitaorg nanti.. hikhikhik..

Reply
avatar
June 13, 2008 at 3:48 AM delete

ks, silap2.. ni ainul.. ainul tgh pakai kompter senior sebenarnya.. line intenet rumah tengah kong.. terlupa plak nk sign out profile akak ni.. hehehe...

Reply
avatar
saifuddin
AUTHOR
June 13, 2008 at 8:00 AM delete

Lorh tak payah kecut perutlah. Kalau korang minta visa secara jujur, confirm takkan lepas visa punya. Kerajaan Saudi ni agak tegas dalam 'sad az-zaraai3' (menutup lubang-lubang kejahatan).

Ada lagi satu skill nak lepas visa. Tapi tak elok la tiru. Cuma nak bagitau je. Kalau ada syabab yang ayahnya sama nama dengan ayah kita, boleh la berpakat lakon adik-beradik. InsyaAllah visa dapat. Pastu kalau muka macam tak serupa je, pakailah purdah.

Tapi ada risiko jugak. Korang kena duduk berdua dalam bas sebelah-menyebelah. Kalau duduk jauh-jauh nanti kena syak. Okeylah tu daripada kena cium.

Tapi tulah, tak elok la nak jadi tetamu Allah takkan nak dimulakan dengan maksiat. Senang cerita, kahwin je dulu. Hehe

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 14, 2008 at 7:16 AM delete

senior saifuddin:
uish, susah gak ek nak pegi umrah nih.. tapi memang betul pun apa yg kerajaan arab saudi tu buat..
baiklah, kita tunggu jodoh dulu.. hoho... lambat lagi la nampaknyer nak jadi tetamu allah nih...

Reply
avatar
June 14, 2008 at 9:07 AM delete

haa.. betul3. ks setuju dgn cadangan yg akhir tu. kawin je dulu :) kan lg terbuka segala pintu syurga bila berdoa utk pasangan masing2 di masjidil haram :) pasal cadangan guna mana2 student laki yg sama nama ayah tu ok jgk la kan. sbb mmg penah ada kwn buat mcm tu dulu. apa2pun, terima kasih ainul n saifuddin :)

Reply
avatar
Ainul Arina
AUTHOR
June 14, 2008 at 10:02 PM delete

ks:
sama-sama ks... ala, ainul tak buat apa2 pun.. senior saifuddin yang banyak kasi tips.. biasala.. dah nama pun senior kan, mesti banyak pnglaman.. tak gitu??

Reply
avatar
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *