Pandangan dan tafsiran

11:29 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum .....

Post kali ni saya nak kongsi sedikit perbincangan dengan kawan-kawan saya dua hari lepas. Tentang apa? Kita dengar sama-sama jom..

A: B, ko duduk belah tepi kanan kertas ni. C, ko plak duduk tepi belah kiri kertas ni. D, ko duduk
depan atas kertas ni.
E, ko plak duduk belakang bawah kertas ni..Ha... sekarang, kasitau
semua orang apa korang nampak kat kertas ni...


B: Hurm, ana nampak no 4 dalam bahasa arab.

C: Saya plak nampak no 3 yang biasa

D: Cheq nampak huruf M

E : Teman nampak huruf W

A: Kenapa korang boleh nampak benda yang lain-lain?

C: La... kan awak jugak yang suruh kitaorang duduk tempat lain-lain. So, mestila nampak
lain-lain.

B: Haah, betul...

A: Ok, sekarang korang nampak tak apa yang aku cuba sampaikan?

Semua terdiam sebentar sambil berfikir....

D: Ha!! Cheq tau..! Hang nak habaq mai kat kami yang setiap benda boleh dilihat dari sudut yang
berbeza. I mean apa yang jadi kat dalam hidup kita nih. Betui dak?

E: Yela, baru teman perasan.. Maknanya, bila satu benda tu jadi, kiter semua ni kenala tengok
dari pelbagai sudut, kan? Idakler nanti kita asyik blame ajer.. Mana ler tau kot-kot
sebenarnya ada hikmah disebaliknyer...

B: Nak celah sikit, ana rasa ni boleh jugak diaplikasi dari sudut pandangan. Kita kenalah tengok
jugak pandangan orang. Kita kena open. Setiap orang memandang dari sudut yang berbeza.
Walaupun berbeza, tak semestinya ianya salah.. Maka, kita kenalah terima pendapat orang
lain juga.

A : Pandainyerrrrrrrr.......


Ha, boleh faham tak? betulkan apa yang kami bincangkan tadi. Sekeping kertas dah cukup menceritakan tentang benda yang penting dalam hidup kita. Pandangan@opinion@fikrah@lain-lain bahasa yang menggambarkan tentang pendapat dan cara seseorang melihat dan mentafsir...

Kesimpulannya, kita kenalah saling memahami. Jangan ingat kita sahaja yang betul. Pendapat orang jugak adakalanya benar. So, bertolak ansur dan saling berbincang sangat-sangatlah penting supaya kita dapat cari the best solution in every matter of our life. Sohih?
Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *