Bila tak perasan....

Assalamualaikum....

Ada lagi 5 hari nak exam Lab Histo. Lepas tu ada lagi 15 hari nak final exam. Hurm, nampaknya demam final dah nak mula. Masing-masing dah stat buat perangai nak exam. Perangai macam mana? Well, biasalah.. memerap dalam bilik 24 hours, memenuhkan setiap ruangan bilik dengan pelbagai kertas, buku dan pen. Dalam seminggu dua lagi, mesti ada banyak acara over-night. Hehe.. Inilah aktiviti kegemaran ramai. Berkumpul di rumah ahli study group masing-masing. Best tau study group ramai. Senang, cepat dan pantas.

Apa kaitan tajuk entry kali ni ya? Begini sebenarnya....Semalam jam biologi saya tunggang-terbalik. Gara-gara mengantuk buat nota anatomy tentang permulaan hidup embryologi, saya terus pasang video Grey's Anatomy. Terus mata segar. Hehe.. Insyallah masih boleh study walaupun cuma berjaya mengkhatamkan lima muka surat selama satu malam. Ok la tu kan.. Bukan senang nak paham gambar rajah embryo dari pelbagai sudut tu. kena bayang sendiri apa jadi dalam perut..Sambil buat nota, sambil tengok tv( jangan tiru perangai ini... Y^_^Y) Tengah-tengah seronok tengok tv sambil buat nota, tetiba dengar orang baca quran sayup-sayup. Ish, apa plak ni? Malam-malam buta tetiba ada orang baca quran. Mata mengerling ke jam ditangan. Wa!!!! dah pukul 4 pagi. Patutla masjid dah mula mengalunkan ayat quran. Dasyatnya... macam mana boleh tak sedar ni...??!! Uish, tak boleh jadi ni. Kang mengantuk kat kelas karang. Nasib baik kelas Physio mula pukul 11.15. Alang-alang dah nak masuk subuh, saya tunggu je la terus. Dalam pukul 4.30, usai solat subuh, terus berkelubung bawah selimut.. Tidurlah wahai mata cepat-cepat... Tak nak mengantuk karang.. huhu.... Pesanan dah diberi pada housemate, Maisarah supaya kejutkan jam 9 kalau-kalau saya terlajak tidur. Alhamdulillah, tepat 5 jam tidur, saya terjaga dalam keadaan sangat segar.. Hehe... seterusnya, apa lagi. terus bersiap-siap ke kelas lah....

Hari ni dua kelas sahaja yang tinggal. Organic Chemistry dengan Physiology. Anatomy dengan histology dah habis silibus. Dalam kelas Physio, kami belajar tentang endocrin system. Dr Asad ada bagi iklan, siapa nak markah bonus 2 markah, sila lah datang ke Konferens Saintis Tentang Stem Cell And Myocardial Regeneration 20hb ini di Al-Karama Conferens Hall. Kali ni, JUST didatangi oleh saintis terkemuka Islam dari British yang bernama Dr. Majdi Yaacob. Hurm, pandai Dr buat trick tarik perhatian student yer... :)

Disebabkan hari ni tak sarapan, lepas kelas saya dan kawan-kawan terus menyerbu cafe university. Hari ni kita makan Muwaz Bil Laban. Sejenis nasi berlauk daging berkuah susu laban. Sangat sedap. Sejak datang Jordan, saya dah makin suka makan laban. Masam tapi menyelerakan. Macam biasa, saya dan rakan-rakan suka beli makanan yang berlainan, lepas tu kitaorang rasa serba sedikit. Sharing is caring tau.... ^_^ Hehehe....

Selepas semua kenyang, boleh lah masing-masing mula study di perpustakaan sementara menunggu masa ke kelas seterusnya iaitu kelas organic chemistry Dr Na'im. As usual, kelas disini dwi bahasa. Alhamdulillah, makin lama makin boleh tangkap apa yang Dr ajar walaupun berbahasa arab. Dah tak sakit jiwa macam dulu-dulu.. Hehehe... Semoga pencapaian organic chemistry lepas ni bertambah maju. Sayang pulak nak tinggalkan subjek nih. Di perpustakaan tadi, saya disapa oleh kakak kaunter perpustakaan. Tak pernah pula nampak dia sebelum ni. Orang baru mungkin. Ramah orangnya. Dia tanya saya negara mana lagi cantik. Jordan ke Malaysia? Ala,kakak..... Suka tanya soalan biasa.. Kalau tanya orang arab pun, diaorang boleh jawab. Jawapan skema " Malizia ahdhor min Urdun ( Malaysia lebih hijau dari Jordan) " Tapi tak mengapa lah. Nak bermesra barangkali. Kita kena la melayan dengan baik. Lagipun, kakak ni nampak sangat peramah dengan saya.

Dalam perjalanan pulang, sempat juga singgah ke pejabar pos university untuk mengepos poskad ke Malaysia. Poskad untuk Hari Guru. Harap-harap tak lambat sangat sampainya. Oh ya, kalau nak tau Jordan tiada sistem posmen. Semua surat akan dihantar ke Pejabat Pos Utama di balad ( pekan) atau terus ke P.O.B di university. So, jangan la sesiapa minta alamat rumah yer. Memang takkan ada.. Alamat P.O.B adalah...

Baiklah.. mungkin setakat sini dulu catatan hari ini. Nak sambung study. Bila dah tepu karang, kita jumpa di entry yang seterusnya ya! Sebagai peringatan kepada diri sendiri, dibawah ni saya sertakan tarikh peperiksaan yang bakal tiba.. Jumpa lagi.. Wassalam...

Baki Second Exam :
Lab Histology 17 May 08

Final Exam :
General Anatomy 27May08 0815-1015
Organic Chemistry 28May08 1045-1245
General Physiology 1June08 1045-1245
General Histology 3June08 1045-1245
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images