Back From The Beach

5:01 AM 0 Comments A+ a-




Assalamualaikum.... Akhirnya kembali jugak saya ke blog nih selepas pergi berkelah dengan ahli-ahli BKASJ (Badan Kebajikan Anak Selangor Jordan).. Semalam kami pergi ke Aqabah. Aqabah ni adalah satu-satunya tempat di Jordan yang ada pantai selain dari Laut Mati. Istimewanya Aqabah ni adalah dengan pantai yang ada clear crystal water dan jugak tempat membeli-belah bebas cukai.. Lebih kurang macam Langkawi jugak kot...



Program ni sebenarnya Hari Keluarga BKASJ. Tapi yang datang menyertainya hanyalah pelajar-pelajar dari Irbid dan Amman sahaja. Mungkin mantiqah lain ada hal kot, so, tak dapatla ikut serta sama. Semua pelajar akhawat dibahagikan kepada 4 team iaitu team Ombak, Starfish, Ketam dan Obor-obor. Semua ada trademark masing-masing.. Yang bawah ni tentunya team Starfish yang star!.. hehehe... Sebabnya ombak jahat, ketam suka ajar salah dan obor-obor tak kuat!! X_X.. lari!!!!!!! habislah kene kejar lepas nih... ^_^


Sepanjang Hari Keluarga BKASJ berlangsung, kitaorang ada buat macam-macam pertandingan. Ada sukaneka, ada gubahan kek (tengok gambar bawah..), ada regu dan ada jugak yang buat binaan straw.. Semuanya sangat happening la.. Mana taknya, time orang buat sukaneka tu, ramai plak kanak-kanak arab yang kerumun. Agaknya diaorang tak pernah buat macam tu kot. So, diaorang pun sokong kitaorang jugak.. Huhu, makin semangat plak bersukaneka. Sukaneka punya acara tentunya yang best-best jugak iaitu kupas epal sendiri makan, hulur getah gilir-gilir guna straw, isi air dalam botol pastu main bowling botol dan tiup belon sampai pecah.. Yang lawaknya, lepas kami main, boleh plak budak-budak arab ni main balik apa yang kami main. Tapi gambar takdela yer. Orang arab perempuan tak suka bergambar.


Ha, lepas penat main, semua dah lapar.. so kita nak makan ramai-ramai. Tapi siapa nak makan, kenalah usaha masak dulu. Maka, berbarbequelah kitaorang beramai-ramai tepi pantai. Tukang masak special telah dijemput khas dari Irbid untuk memasakkan ayam barbeque.. Inilah wajah-wajah chef-chef yang terlibat yer.. Sungguh gigih mereka mengipas-ngipas ayam ketika ramai yang pergi main-main air tepi pantai.. Terima kasih yer. Ayam korang sedap la....! ^_^

Dari pukul 9 hinggalah 5 petang, akhirnya semua siap lepas Datuk Duta buat perasmian penutup.. Cuaca waktu ni sangatlah panas. Habis semua terbakar dek sun burn. Takpe yer kawan-kawan, balik nih kita sental kasi putih balik.. hehe... Dalam panas-panas ni pun, kitaorang masih bersemangat untuk membeli-belah. Apa maknanya Aqabah tanpa shopping? opss... Tajdid niat jangan lupa.. Kita bermusafir untuk melihat kekuasaan Allah tau... ^_^
Dalam masa 3 jam yang diberikan, maka bertebaran seluruh ahli selangor Jordan untuk bershopping di Aqabah. Ada beli bantal, ada yang beli cenderamata untuk bawak balik ke Malaysia, ada jugak yang beli kacang-kacang yang terkenal kat sini. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar seperti yang dirancang.. Pukul 6 lebih, semua bertolak balik. Dalam bas, semua tertidur keletihan. Kesian... Takpe-takpe, lagipun semua dah puas kan? Dalam pukul 1 pagi lebih, kitaorang sampai ke rumah masing-masing. Syukurlah semua selamat. Pesanan pihak penaja buat semua, jangan ambil hati dengan pak cik drebar bas yang tiba-tiba buat hal di hujung perjalanan yer.. Dia letih kot... Beace No War!!!! ^_^

p/s: kat bawah ni ada sikit candid muka-muka gembira di Aqabah. Yang tak termasuk, maksudnya bila-bila lain kita masukkan yer...

Powered by Blogger.

Text Widget

There was an error in this gadget

Contact Form

Name

Email *

Message *