Miracle In Irbid I

Assalamualaikum....

Alhamdulillah.. dah setle akhirnya paper OC dan Physiologi.. Syukur atas nikmat-Nya. Ada peningkatan dalam markah yang saya perolehi.. Lepas ni Exam Anatomy Lab punya menyusul. Tapi sebelum tu, kat sini tengah busy dengan program Karisma.. Saya join acara bola jaring.. Bila lagi kan akhawat nak main kat sini.. Sangatlah susah. So, alang-alang ada peluang kita pun masuklah..

Hari ni, saya nak ceritakan satu kisah menarik di Irbid. Keajaibankah? Hurm.. Mungkin jugak... Cerita ini benar. Dah dapat kelulusan untuk disiarkan. ^_^.. Ceritanya begini.. Ada seorang kawan saya ni, kita kasi nama A sedang menjalani exam bersama kami baru-baru ni. Bila bukak je komputer, terpampanglah soalan yang macam senang jer... So, A ni pun buatlah exam dengan penuh confidentnyer.. Sebabnya soalan memang yang dia rasa macam dah hafal jer. Dengan penuh keyakinan dapat markah penuh, dia pun proceed markah. Tetiba markah yang keluar bukan seperti yang diharapkan. A sangat-sangatlah sakit hati campur bengang campur sedih dan lain-lain lagi. Terasa macam tak sepatutnya dia dapat markah macam ni. Tambah-tambah plak bila dapat tau ada sorang lagi kawan ni, Si B yang tak study sangat pun, tetiba dapat markah lagi tinggi. Seolah-olah macam A nih menyalahkan takdir la kiranya.. Entah la, selalu dia redha je. Tapi kali ni tak rasa macam tu. Dia rasa macam sangat sakit hati sebab usaha tak berbaloi dan tak dapat seperti yang di target

Maka, A pun balik dengan hati yang mengdongkol kegeraman. Di atas bas, A duduk sebelah seorang perempuan arab yang bernama C. Kalau ikutkan memang A tak malas nak layan sebab tengah bengang kan, tapi sebab C ni nampak macam semangat sangat, so A pun layan je la.

C: Awak medic first year ke?
A: Haah...
C: Oh, saya second year...
A: Ok...
C: Nak tau tak, kita sebagai budak medic ni sebenarnya kena belajar bukan untuk exam. Tapi untuk diaplikasi bila dah jadi doktor nanti. Kalau kita dapat markah rendah exam, mesti kita rasa marah kan sebab ada kawan kita yang study biasa-biasa je dapat markah tinggi. Tapi sebenarnya kita sepatutnya tengok pada ilmu. Markah tak melambangkan ilmu. Orang yang lebih rajin selalunya ilmunya lebih banyak. Ilmu yang akan menjamin keadaan kita dewasa kelak.. Dewasa nanti kita mana guna exam dah. So, kalau awak dapat markah rendah exam waktu study, awak kena ingat macam tu... Tak boleh salahkan takdir.. Samalah macam kita nak salahkan Allah..
A: erk... (dlm hati : aik, mana dia tau?? rasanya muka aku cam biasa je...)

A terdiam bila dengar budak arab tu cakap macam tu. Tetiba A terfikir. Salahkan Allah? Siapa Allah kalau banding ngan kita? Barulah A tersedar yang dia terlupa tentang tu. Biasalah bila dah marah, semua benda tak nampak. Dalam pada masa yang sama, A teringat kata-kata seorang rakan bahawa kadangkala kalau Allah sayang kita, dia akan tegur kita. Cumanya, sama ada kita sedar atau tak sedar je yang kita ditegur. Maknanya, adakah budak arab C tadi tu merupakan teguran allah kepada A?

Dalam keadaan A yang sangat terer menyembunyikan emosi dan bersembang-sembang dengan mesra dengan C, tetiba je C cakap macam tu. Mungkin betul C cuma bagi tips. Tapi terfikir tak, ia merupakan ilham Allah kepada C untuk menegur A secara tak langsung.. Terasa tertampar sekejap pun ada... Betul lah.. Allah memang maha penyanyang.. Kalau kita terbuat salah, dia memang tegur on the spot.. Cumanya sama ada kita sedar atau tak yang kita tengah di teguroleh Allah.. Subhannallah.. Tak sampai beberapa lama kita buat dosa, allah dah tolong siap2.. Can't u see that?

So, rakan-rakan.. renungkan la yer... Lepas tu, kita tengok penah tak kita sendiri jadi camtu.. Bukak telinga, mata, minda dan hati luas-luas.. Mesti ada .. cumanya kita tak sedar... ^_^
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Text Widget

Contact Form

Name

Email *

Message *

Popular Posts

Flickr Images